Hodowla mięczaków

Pomysły na własny biznes często bywają dziwne, wręcz absurdalne. Niektórzy pukają się w czoło widząc desery lodowe o smaku boczku, czy cukierki roztaczające zapach kiszonej kapusty. Wciąż nie brakuje amatorów ślimaków, którzy chętnie zamawiają w restauracjach dania wykonane z tych pociesznych mięczaków. Największym uznaniem cieszą się oczywiście we Francji, jednak i u nas od dawna można już spotkać miłośników tej specyficznej kuchni. Rosnący popyt na ślimaki warto wykorzystać zakładając własną hodowlę. Zwłaszcza, że odbiorców możemy znaleźć zarówno na krajowym, jak i zagranicznym rynku. Założenie własnej hodowli wiąże się z nakładem finansowym rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych. Ciężko na ten cel otrzymać dotację unijną, dlatego inwestor musi sam postarać się o wkład. Ryzyko jest stosunkowo duże, ponieważ mamy tu do czynienia z żywymi organizmami, które wymagają dużo fachowej wiedzy. Każde uchybienie może położyć się cieniem na kondycji zwierząt, a tym samym na dochodach firmy i poddać w wątpliwość jej dalsze istnienie. Otwieranie hodowli musi być poprzedzone rzetelnym kursem, który przede wszystkim przybliży świat mięczaków, ich potrzeby, środowisko i warunki hodowli. Taki kurs inwestor może przejść zupełnie sam, pod warunkiem, że będzie czerpał wiedzę z fachowych źródeł, a nie powierzchownej opinii niedoświadczonych internautów. Czy warto jednak trudzić się zakładaniem całego biznesu, kiedy wzdłuż leśnych ulic i przy rzekach egzystują tysiące ślimaków? Warto, ponieważ odbiorcy chcą zaopatrywać się u sprawdzonych źródeł, które posiadają niezbędne atesty i gwarantują wysoką jakość towaru. Z tego samego powodu, do rozpoczęcia działalności nie wystarczy przechadzka po najbliższych terenach podmokłych i schwytanie kilku sztuk. Hodowlę rozpoczynać można na trzy sposoby- przy pomocy samych jajeczek zniesionych przez zdrowe i przebadane osobniki, kupując tylko dorosłe sztuki, lub zaopatrując się w jedno i drugie. Trzecia opcja jest chyba najbezpieczniejsza, jednak wymaga od samego początku dużo uwagi. Im większa hodowla, tym więcej będzie potrzebowała opieki, jednak dobrze prowadzony biznes powinien zacząć przynosić widoczne zyski już po kilku miesiącach.